Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

Posted by admin in Flux with Comments Off on Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

a fost al .

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001.

Anuntul vine la mai bine de doua luni de cand seful statului a declarat pentru prima oara ca unul dintre pe candidatii la alegerile prezidentiale a fost agent al unui serviciu secret. Atunci, seful Guvernului a replicat ca si daca ar fi fost ofiter acoperit, tot nu ar fi putut spune.

“Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada ’97-2001, a fost ofiter acoperit al SIE. Deci Ponta e acoperit? A fost… Deci Victor Ponta a fost ofiter SIE? Exact. In perioada 1997-2001. A fost ofiter SIE, ceea ce explica si propulsarea lui de la Judecatoria de sector, direct in Parchetul General.” – a declarat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in timp ce era procuror, ceea ce reprezinta “o ilegalitate constitutionala, o incompatibilitate“, potrivit Constitutiei in vigoare la acea data.

Seful statului l-a acuzat si pe fostul sef SIE, , actual candidat pentru fotoliul de la Cotroceni, ca a initiat o hotarare guvernamentala prin care ar fi incalcat legea de functionare a serviciului, pentru a-l acoperi pe prim-ministrul Victor Ponta.

Seful statului a mai spus ca unul dintre candidati trebuie sa recunoasca ca este ofiter acoperit, pentru ca altfel, “ii va ranji in fata fostul sef”. “Ii va ranji, cand va fi presedinte. Ca ii ranjeste acum, cand este prim-ministru, inca mai merge”, a continuat Basescu.

Deocamdata, nici Victor Ponta, nici Teodor Melescanu nu au oferit nicio reactie.

Basescu: Melescanu a initiat o HG care ii proteja pe fostii ofiteri, semnata de Ponta.

Traian Basescu a prezentat, luni, in sprijinul afirmatiei ca Victor Ponta a fost ofiter SIE, o Hotarare de Guvern, initiata de Teodor Melescanu si semnata de premier, care extindea protectia acordata ofiterilor si la cei care si-au incetat raporturile cu Serviciul.

El a spus ca aceasta Hotarare nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, mentionand ca daca ar fi trecut, el ar fi respins-o.

Presedintele a mentionat ca nu crede ca aceasta Hotarare a trecut prin Guvern, mentionand ca Melescanu a initiat-o si apoi a fost semnata de premierul Ponta.

Seful statului a precizat ca Melescanu este prieten cu socrul premierul, Ilie Sarbu. El a spus ca initial nu a remarcat Hotararea, ci doar dupa ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta daca in perioada 1997-2001 a fost ofiter acoperit al SIE.

Basescu: L-am intrebat pe Melescanu daca in Guvern sunt fosti ofiteri, a invocat HG si nu a raspuns.

Basescu a mai declarat ca l-a intrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Melescanu, daca in Guvern sunt fosti ofiteri acoperiti ai Serviciului, iar acesta a invocat, in loc sa raspunda, Hotararea de Guvern care extindea protectia si asupra fostilor ofiteri.

Basescu a spus ca din acel moment nu a mai avut incredere in Teodor Melescanu, iar acesta este cel mai grav incident de securitate care avut loc in mandatul sau. El a subliniat ca a fost singura data cand a cerut, ca sef de stat, o informatie unui Serviciu fara a primi un raspuns.

Presedintele a povestit ca s-a dus la SIE si a discutat timp de 30 de secunde cu structura de conducere a Serviciului, careia i-a prezentat incidentul si i-a subliniat ca nu il va tolera.

El a mentionat ca de atunci nu a mai lucrat cu Melescanu, ci cu adjunctii acestuia. Seful statului a tinut sa mentioneze ca, din fericire, SIE a functionat.

Raspunzand unei intrebari, presedintele a spus ca s-a dovedit, “dat fiind caracterul omului”, ca a facut o greseala prin numirea lui Melescanu la SIE. El a tinut sa precizeze ca in cazul numirii lui George Maior la sefia SRI a luat o decizie buna.

Comments are closed.