Un spectrofotometru de 200 USD

Posted by admin in Flux with Comments Off on Un spectrofotometru de 200 USD

Un spectrofotometru de 200 USDUn suport special pentru , construit din componente electronice in valoare de ca. 200 USD, poate transforma ansamblul intr-un biosenzor care poate detecta diverse substante chimice si microorganisme si care functioneaza la fel de precis ca un spectrofotometru de laborator, care ar costa 50.000 USD.

Dispozitivul a fost inventat la Universitatea din Illinois de catre o echipa condusa de prof. .

Inventatorii sustin ca astfel se obtin analize la fel de precise ca si cele realizate cu un echipament de laborator de sute de ori mai scump.

Cand un iPhone este asezat pe suportul special, aparatul sau de fotografiat este aliniat cu sistemul de lentile si filtre al suportului.

Cu ajutorul unei aplicatii speciale, smartphone-ul poate astfel detecta diferite proteine, toxine si alte molecule, precum si virusuri si bacterii.

Probele de material sunt colectate pe o lama de , care este inserata in suport.

Lama trebuie acoperita in prealabil cu un cristal fotonic, care permite luminii sa treaca, in cea mai mare parte, dar reflecta o anumita lungime de unda.

Orice prezente in probele de pe lama vor adera la cristal si vor modifica lungimea de unda a radiatiei reflectate. Lamele sunt preparate special pentru fiecare proiect, pentru a detecta prezenta anumitor substante.

Masurand gradul in care a fost modificata lungimea de unda a radiatiei reflectate, poate fi usor determinata cantitatea de substanta prezenta in proba de material biologic.

Procesul dureaza doar cateva minute si analiza poate fi facuta oriunde.

Printre alte aplicatii sugerate, sistemul ar putea fi folosit pentru a depista contaminarea apelor freatice, a realiza teste de diagnostic al bolilor, a urmari raspandirea patogenilor sau a controla contaminarea alimentelor.

Cunningham si colegii sai spera ca suportul sa fie disponibil incepand de anul viitor.

Comments are closed.