Promisiuni fara numar : Guvernul si PNL se intrec in reduceri

Posted by admin in Flux with Comments Off on Promisiuni fara numar : Guvernul si PNL se intrec in reduceri

Promisiuni fara numar : Guvernul si PNL se intrec in reduceri.

Premierul Victor Ponta anunta o posibila scadere de la si cu aproape 15%. Coincidenta sau nu, declaratia vine cu o luna inainte de inceperea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Masura ar putea fi similara celei aplicate la paine in toamna anului trecut si ar urma sa scada preturile din magazine pentru aceste produse.

In paralel, fostii colegi din USL, parlamentarii liberali, cer micsorarea taxei pe valoare adaugata, dar la , unde consumul a inregistrat scaderi drastice.

Seful guvernului a declarat ca ar vrea reducerea TVA la fructe si legume de la 24% la 9%. Premierul a declarat la un post de televiziune ca in acest domeniu este o evaziune uriasa si o competitie neloiala pentru producatorii romani.

“Eu as vrea la fructe si legume, pentru va acolo avem o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatori locali si fructele si legumele care se aduc din afara”, a spus Ponta.

In toamna anului trecu,t TVA-ul la paine a scazut de la 24 la 9%, ducand pretul acestei painei de 300 de grame de la un leu la 90 de bani.

Tot asa autoritatile vor ca din toamna aceasta sa reduca si TVA-ul la legume si fructe, masura care ar duce la scaderea preturilor cu aproape 15%.

Totusi, nimic nu e sigur. In programul de guvernare al noului Executiv, toate masurile fiscale sunt sub rezerva expresiei “pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite”.

Adica premierul Ponta si echipa sa isi propun sa scada TVA la 19%, sa reduca pentru angajatori contributiile la asigurari sociale, sa impoziteze diferentiat salariatii – toate acestea doar daca vor fi bani. Iar masura trebuie discutata si cu FMI.

“Deci orice fel de schimbare de taxare presupune o schimbare a bugetului pentru ca se schimba zona de venituri bugetare, in sensul asta am trecut acea precizare,rectificare bugetara se poate dupa 1 iulie”, a spus Ponta.

Intre timp, in parlament, liberalii propun si ei un proiect de lege care sa reduca TVA-ul de la 24% la 9% pentru carne si toate produsele din carne, tot din toamna.

“Pragmativ vorbind, ar fi bine sa se reduca TVA la carne pentru ca legume oamenii mananca din gradina, din piete. Daca ne uitam in statistici, consumul de carne a scazut imediat dupa 2010 substantial. A scazut consumul de proteine, ceea ce nu e deloc bine pentru o tara”.

Potrivit unei analize, mediul de afaceri din Romania cere Cabinerului Ponta 3 in primul rand scaderea taxelor pe forta de munca, reducerea numarului de bugetari si a cheltuielilor salariale din institutiile publice.

Imbunatatirea colectarii din taxe si impozite precum si eliminarea evaziunii fiscale ar putea fi facute si prin simplificarea colectarii, prin taxe si impozite mai putine.

Comments are closed.