Programul ultra-secret Prism

Posted by admin in Flux with Comments Off on Programul ultra-secret Prism

Programul ultra-secret PrismProgramul ultra-secret Prism

Conform The , a colaborat foarte strans cu servicile secrete ale SUA, carora le-a permis sa intercepteze comunicatiile utilizatorilor sai.

De asemenea, a permis sa penetreze propriile sale protocoale de criptare a mesajelor.

Aceste documente top-secret obtinute de The Guardian de la arata cat de bine colabora imperiul informatic din Silicon Valley cu servicile secrete americane in ultimii 3 ani. De asemenea, arunca o noua lumina asupra programului ultra-secret , care a fost dezvaluit de The Guardian si Washington Post in luna iunie.

Iata principalele concluzii ale documentelor referitoare la Microsoft si NSA:

Microsoft a ajutat NSA sa ii sparga propriul sistem de criptare a documentelor, deoarece serviciul secret se temea ca nu va reusi sa intercepteze mesajele de pe internet de pe noul portal Outlook.com

Agentia (NSA) avea deja acces la discutiile criptate de pe e-mail-urile din Outlook.com, inclusiv Hotmail

Compania a lucrat anul acesta cu FBI pentru a permite NSA sa obtina acces mai usor prin PRISM la SkyDrive, serviciul sau de stocare in “cloud”, care are in prezent peste 250 de milioane de utilizatori

Microsoft a colaborat cu unitatea speciala a FBI-ului de Interceptare a Datelor pentru a “intelege” eventualele probleme din Outlook care permite user-ilor sa isi creeze adrese de email prin folosirea unui nume alternativ sau a unei porecle

In iulie 2012, la 9 luni dupa ce Microsoft a cumparat , NSA s-a laudat cu o noua metoda care ii permitea sa intecepteze de 3 ori mai multe apeluri video ale prin programul sau secret, PRISM

Informatiile adunate prin PRISM sunt transmise automat catre FBI si CIA, prin ceea ce NSA afirma intr-un document ca ar fi “un sport de echipa”

De cand programul PRISM a devenit public, Microsoft si celelalte companii IT care apar in documentele NSA au negat orice cunostiinta despre acest program si au insistat asupra faptului ca serviciile secrete nu au avut acces in sistemele lor. Ultima campanie de marketing lansata de Microsoft in luna aprilie subliniaza grija sa pentru securitatea datelor utilizatorilor prin sloganul: “Intimitatea datelor tale reprezinta prioritatea noastra!”

De asemenea, Skype afirma ca respecta aceleasi principii: “Skype se obliga sa iti respecte intimitatea si confidentialitatea datelor tale, a traficului de date si a continutului comunicatiilor”.

Raspunsul Microsoft catre The Guardian:

“Avem principii foarte clare care ne ghideaza in relatia cu guvernul in ceea priveste informatiile clientilor nostri, care respecta legea si problemele de securitate nationala. In primul rand noi ne-am obligat fata de clienti ca respectam legea foarte serios, asa ca vom furniza date confidentiale numai in urma unor procese legale.

In al doilea rand, departamentul nostru de conformitate examineaza foarte atent toate cererile si le respinge pe cele pe care noi credem ca nu sunt valide. In al 3-lea rand, noi indeplinim doar cererile care privesc conturi sau utilizatori specifici si nu raspundem la ordinele date “in alb”, discutate in presa in ultimele saptamani.”

Plangere in Franta impotriva gigantilor americani ai Internetului in cazul Snowden

Doua asociatii franceze in domeniul apararii drepturilor omului au depus plangere joi, la Paris, in cazul de spionaj al comunicatiilor electronice la nivel mondial de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), vizand giganti ca Google, Yahoo sau Apple, relateaza AFP. Aceasta plangere a fost depusa de catre Federatia Internationala a Drepturilor Omului (FIDH) si Liga Drepturilor Omului (LDH), a anuntat avocatul Patrick Beaudouin.

In urma dezvaluirilor fostului sau consultant Edward Snowden, NSA este acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial in cadrul programului PRISM. Ea este acuzata totodata ca a spionat “tinte” institutionale, ca Uniunea Europeana (UE) si reprezentante diplomatice aliate Statelor Unite. Unul dintre avocatii FIDH si LDH, Emmanuel Daoud, a pecizat pentru postul de radio France Info, ca aceasta plangere cu autor necunoscut vizeaza o clarificare a rolului jucat in scandalul PRISM de catre gigantii Microsoft, Yahoo, Google, Paltak, Facebook, Youtube, Skype, AOL si Apple.

Potrivit avocatului, “in perioade diferite”, aceste firme “sunt susceptibile ca si-au pus serverele la dispozitia FBI si NSA, pentru ca aceste agentii de informatii americane sa patrunda in ele si sa poata instala in mod permanent, in vederea colectarii si scurgerii, datele tuturor clientilor navigatori pe Internet care utilizeaza serviciile acestor societati”.

Avocatul sugereaza ca acestea poate “nu au spus intreg adevarul” afirmand ca nu sunt la curent cu programul PRISM. Filialele franceze ale acestor societati sunt, de asemenea, susceptibile sa fie vizate de investigatii, a adaugat Daoud.

Avocatul a precizat ca acestea sunt susceptibile sa li se reproseze un “acces neautorizat la un sistem de tratarea datelor, colectarea datelor cu caracter personal, atingeri aduse in mod voluntar intimitatii vietii private, aducerea unor atingeri secretului corespondentei electronice”.

“Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea atingere adusa libertatilor individuale, in mod atat de masiv si din partea unui stat strain, avand in vedere ca acest lucru ii priveste in mod potential pe toti cetatenii francezi, pe toti navigatorii francezi pe Internet, imediat ce acestia utilizeaza (servicii oferite de catre) Google, Microsoft, Apple, Skype si alte societati care sunt, de asemenea, vizate”, a subliniat Daoud.

SUA au interceptat apeluri telefonice si email-uri in Brazilia

Serviciile de informatii ale Statelor Unite au interceptat milioane de email-uri si apeluri telefonice in Brazilia, a informat duminica publicatia O Globo, citand documente ale fostului consultant IT american Edward Snowden, relateaza AFP. Guvernul brazilian a calificat imediat aceste dezvaluiri drept “extrem de grave”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Tovar Nunes, intervievat de AFP.

Potrivit O Globo, “in cursul ultimului deceniu, persoane rezidente sau in tranzit in Brazilia, precum si intreprinderi instalate in aceasta tara, au fost spionate de Agentia Nationala de Securitate (NSA) americana”.

“Nu dispunem de cifre exacte, dar, in ianuarie trecut, Brazilia a fost un pic mai putin afectata decat Statele Unite, unde aproximativ 2,3 miliarde de apeluri si mesaje au fost spionate”, adauga O Globo.

Textul este cosemnat de catre Glenn Greenwald, reporter la publicatia britanica The Guardian, aflata la originia dezvaluirilor lui Snowden despre programul ultrasecret de supraveghere american PRISM si altele vizand interceptari telefonice ale Statelor Unite. Glenn Greenwald locuieste la Rio de Janeiro.

O Globo precizeaza ca a avut acces la diverse documente divulgate de catre Edward Snowden, blocat de peste doua saptamani in zona de tranzit a unui aeroport de la Moscova, in pofida faptului ca Venezuela, Nicaragua si Bolivia au oferit raspunsuri pozitive la cererile sale de azil politic.

Edward Snowden lucra pentru societatea Booz Allen Hamilton, subcontractant al NSA, unde a avut acces la un mare numar de informatii cu privire la programul american de spionaj al comunicatiilor electronice si telefonice.

“Brazilia, cu marile sale retele digitale publice si private, precum si marii sai operatori de telefonie si Internet aparea, in documentele NSA, ca o baza de date privilegiata in materie de telecomunicatii si Internet, alaturi de natiuni precum China, Rusia, Iran si Pakistan“, subliniaza articolul. Potrivit acestor documente, NSA recupera datele braziliene si cele apartinand altor tari prin sisteme ca si .

Cu X-Keyscore, se poate “gasi traseul mesajelor trimise din Brazilia in engleza, rusa, araba sau chineza, dar si corespondente redirectionate catre alte destinatii in portugheza, rusa sau germana“, precizeaza O Globo. Se poate astfel intercepta o cautare online in timp real in sistemul cartografic Google.

Sistemul Fairview permite, de exemplu, interceptarea unor apeluri telefonice prin intermediul unei “asocieri” cu o intreprindere de telefonie americana care are, la randul sau, acces la reteaua braziliana.

James Clapper, directorul serviciilor de informatii americane, a declarat pentru O Globo ca “Statele Unite obtin informatii de la serviciile secrete straine intr-o maniera identica si recunoscuta de toate tarile”.

Comments are closed.