Polul nord isi SCHIMBA POZITIA

Posted by admin in Flux with Comments Off on Polul nord isi SCHIMBA POZITIA

Polul nord isi SCHIMBA POZITIAUn nou studiu realizat de cercetatori arata ca al Pamantului a inceput sa se deplaseze semnificativ spre , ca urmare a topirii calotelor glaciare.

Pozitia polilor este determinata de distributia masei planetei pe suprafata acesteia. Deoarece Pamantul nu este perfect sferic, ci usor , Polul Nord este intotdeauna putin „descentrat”.

De asemenea, el s-a tot deplasat catre sud, ca urmare a schimbarilor climatice pe termen lung, care au inceput la sfarsitul ultimei Ere Glaciare, pe masura ce uriasele scuturi de gheata care acopereau Pamantul s-au topit si distributia masei de suprafata planetei s-a schimbat treptat.

Dar, in 2005, Polul Nord a inceput deodata sa se deplaseze mai marcat catre Groenlanda, miscandu-se cu cativa centimetri pe an.

Cauza? Topirea rapida a calotei galciare groenlandeze, sustin autorii unui studiu publicat recent in jurnalul .

Micsorarea volumul de gheata si fenomenul corelat cu ea – cresterea nivelului apelor marii – contribuie in proportie de 90% la aceasta deplasare.

Topirea ghetii determina schimbarea distributiei masei planetei, prin faptul ca mareste volumul de apa din ocean si reduce greutatea calotelor de gheata care apasa asupra scoartei terestre in zonele de uscat.

Comments are closed.