Noua lege a terenurilor agricole

Posted by admin in Flux with Comments Off on Noua lege a terenurilor agricole

Noua a terenurilor agricole.

Dupa 3 luni de discutii, Romania are, in fine, o lege privind vanzarea si cumpararea de pamanturi. Greul a cazut pe primarii, care vor trebui sa faca dosarele pentru aceste tranzactii.

Avem, in sfarsit, o noua lege a terenurilor agricole. Presedintele Basescu a promulgat miercuri, 5 ianuarie, Legea privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, adica actul oficial care reglementeaza conditiile in care se poate cumpara un teren in Romania. Legea fusese deja adoptata in Parlament pe 18 februarie,

Legea a starnit controverse la inceputul anului, cand a fost votata de Parlament in prima ei forma, deoarece le permite cetatenilor sa cumpere in tara noastra in aceleasi conditii ca romanii. Si presedintele Basescu a considerat legea confuza, asa ca a retrimis-o la Parlament, desi in mod normal ea trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Incepand cu aceasta data, conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Obiectiile presedintelui au fost rezolvate in actuiala versiune a legii. Din aceasta a disparut Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, o institutie care urma sa verifice tranzactiile cu terenuri, sa le avizeze si sa publice ofertele de vaznare. In varianta finala a legii, care a fost promulgata de presedinte, aceste atributii au fost impartite intre doua institutii: Agentia Domeniilor Statului, cu rolul de a cumpara terenuri (dar nu si de a vinde, ca pana acum), si o Directie in Ministerul Agriculturii care se va ocupa cu eliberarea avizelor.

Noua lege pune primariile la treaba
Cum are loc vanzarea unui teren potrivit noii legi? In primul rand, aceasta se face respectand dreptul de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman.

Vanzatorul inregistreaza la primaria de care tine terenul o cerere prin care solicita afisarea ofertei de , in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor.

Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol. Propietarii nu vor avea de platit nicio taxa pentru aceste formalitati, potrivit Ministrului Agriculturii

In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze oferta timp de 30 de zile la sediul sau ori pe pagina de internet. Primaria are si obligatia sa transmita la Ministerul Agriculturii, in termen de 3 zile, un dosar continand lista preemptorilor, copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare.

Daca vreunul din preemptori vrea sa cumpere terenul, trebuie sa isi exprime inentia de printr-o cerere scrisa comunicata vanzatorului si inregistrata la primaria unde s-a afisat oferta de vanzare.

In terem de 24 de ore de la inregistrarea acesteia, primaria va afisa toate datele referitoare la teren (istoric, vecini, amenajari etc.).

Daca mai multi preemptori vor sa cumpere terenul, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul alege dintre ei.

 

In cazul in care un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior.

Procedura se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile.

La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemptorului.

In cazul in care nu apare niciun preemptor, vanzarea este libera, vanzatorul avand doar obligatia sa anunte primaria in scris. Insa, daca vanzarea se face la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare sau in conditii mai avantajoase decat in oferta, ea este nula.

In ceea ce priveste cumpararea de terenuri de catre cetateni ai Uniunii Europene, prevederile au ramas aceleasi in forma finala a legii: practic, acestia au drepturi egale cu cetatenii romani.

Comments are closed.