Ispita banului la Patriarhie

Posted by admin in Flux with Comments Off on Ispita banului la Patriarhie

Ispita banului la Patriarhie.

Ministerul Finantelor Publice sanctioneaza aspru Biserica Ortodoxa Romana. Inspectorii unitatii speciale de monitorizare a achizitiilor publice au amendat Patriarhia, cu 10 mii de lei, pentru nereguli gasite la o licitatie de 14 milioane de euro.

Oficialii Bisericii au atribuit, de doua ori, acelasi contract de anvergura unui consortiu de firme, in ciuda contestatiilor castigate de un alt concurent.

Patriarhia Romana este pusa la zid chiar de Ministerul Finantelor. Motivul: ar fi incalcat legea intr-o afacere de anvergura: consolidarea Palatului Patriarhiei, cu bani de la buget.

Palatul Patriarhiei are nevoie de vesminte noi, iar lucrarile de consolidare ispitesc orice constructor din Romania. Nici nu e de mirare, pentru ca valoarea acestor lucrari este una mare de tot: Biserica pune la bataie 64 de milioane de lei, cam 14 milioane de euro.

PROCEDURA DE LICITARE

Procedura de atribuire a lucrarilor a inceput acum un an, iar la licitatie s-au prezentat 13 oferte. Factorii de decizie din conducerea Bisericii Orodoxe au optat pentru un consortiu de patru firme din Suceava si Bucuresti, specializate in constructii si restaurari.

Validarea castigatorilor a fost contestata de una dintre cele mai experimentate companii de profil din Capitala.

Si nu o data, ci de doua ori. Si tot in doua randuri Consiliul de Solutionare a Contestatiilor a anulat algerea facuta de Patriarhie. La fel si Curtea de Apel, asa ca pe fir a intrat ministerul Finantelor Publice, prin unitatea de Coordonare si Valorificare a Achizitiilor Publice.

Inspectorii au amendat patriarhia cu zece mii de lei.

Deranjati de sanctiune, sefii Patriarhiei contesta amenda si cer anularea ei pe motiv ca ar fi nejustificata.

REACTIA BISERICII

Avocatii angajati de Patriarhie incearca sa spele rusinea amenzii date de Ministerul Finantelor, chiar in fata instantei de judecata.

Ei vor trebui sa jure pe Biblie ca nu au fost incalcate ultimele trei din cele zece porunci, adica sa nu furi, sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau si sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui.

Sfatuit de avocat, purtatorul de cuvant al Patriarhiei a declarat sec: Nu comentam nimic!

Soarta pedepsei va fi decisa de judecatori peste cateva luni. Pana atunci, Palatul Patriarhiei ramane tot neconsolidat, iar milioanele Bisericii, in vistierie.

Comments are closed.