Drone automatizate

Posted by admin in Flux with Comments Off on Drone automatizate

Drone automatizateDrone automatizate – Daca pana acum sa te abati de la drum insemna sa mergi pe carari nebatatorite cu ajutorul unei masini de teren, doua start-up-uri au dus ideea mai departe, in incercarea de a crea ceva revolutionar, potrivit CNN.

In ultimele 18 luni, doua firme din Silicon Valley, Matternet si Aria, au lucrat la realizarea unei retele de drone automatizate ( spatiale), care sa conecteze zonele rurale si subdezvoltate, care nu au acces la autostrazi sau la drumurile principale existente.

Desi tehnologia poate parea de domeniul SF, primul astfel de vehicul a fost deja testat.

“Vrem sa facem un salt in ceea ce priveste infrastructura si sa folosim aceste masinarii aeriene fara pilot, ca sa ii ajutam pe oamenii care altfel ar trai izolati”, explica Andreas Raptopoulos, fondator si CEO al firmei Matternet.

Proiectul presupune si construirea unor statii la sol, care sa permita dronelor sa isi reincarce bateriile la fiecare cativa kilometri.

Ideea a luat nastere cand Raptopoulos a condus un grup de cercetare (care ii includea, printre altii, si pe ceilalti trei ce aveau sa devina cofondatori ai proiectului), la Universitatea , din .

Acestia si-au imaginat o flota de drone, care sa poata cara o incarcatura de cate doua kilograme, pe o arie de aproximativ zece kilometri.

Controlul masinilor si linia de distributie a coletelor ar urma in final sa fie manevrata tot de un sistem automat de operare, iar cererile si comenzile sa fie facute si platite de la un telefon mobil.

Potentialele utilizari, explica Raptopoulos, sunt transportul medicamentelor sau al alimentelor in zonele izolate de restul lumii, din cauza dezastrelor naturale.

De asemenea, pe arii mici, fermierii si-ar putea livra produsele direct doritorilor, fara sa mai apeleze la intermediari. In viitor, crede fondatorul, programul ar putea fi extins si in marile aglomerari urbane.

Pentru moment, dronele au trecut cu bine prima faza de testare, insa Raptopoulos spune ca mai este inca nevoie de o serie de teste, inainte ca acestea sa fie produse si utilizate in masa.

Si Aria (Reteaua Autonoma de Drumuri Inteligente), cea de a doua companie care are in vizor aceasta tehnologie, in Silicon Valley, se concentreaza pe dezvoltarea unui sistem aerian, care sa fie gata pana la inceperea festivalului Burning Man, din Nevada, de anul acesta.

Cofondatorul Arturo Pelayo explica felul in care o astfel de retea ar fi atat de densa si de interconectata, incat sa fie considerata analogul internetului.

“Pe internet trimitem pachetedigitale. Pe internetul analog vom putea de asemenea sa trimitem pachete, numai ca fizice.

Am observat posibilitatea de a crea acest serviciu de retele flexibile (care ar putea fi la fel de simple ca niste vagoane de livrare), dar pe arii foarte mari”, spune Pelayo.

Si, daca tehnologia va avansa, acesta este convins ca se vor gasi solutii si la problemele actuale ale dronelor, in principal distantele scurte pe care acestea se pot deplasa momentan si capacitatea mica de incarcatura pe care o pot transporta.

Costurile mici ar fi de asemenea un factor important in atragerea potentialilor clienti.

Calculele facute in acest sens sunt optimiste, dar Raptopoulos atrage atentia ca nu vede sistemul inlocuind drumurile sau autostrazile prea curand.

“Ideea de la care plecam aici, la Matternet, nu este sa inlocuim sistemele care functioneaza bine, ci sa le completam”, spune aceesta.

Alte probleme care mai pot aparea sunt felul in care vehiculele vor reactiona la factorii inconjuratori, cum se vor descurca in trafic, cu restul aparatelor de zbor, daca vor ajunge sa fie folosite pentru transportul substantelor ilegale si, mai ales, cum vor fi ele percepute de catre populatie, avand in vedere ca in prezent sunt cunoscute pentru operatiunile la care iau parte in zonele de razboi.

Comments are closed.