Apa in stare lichida pe un satelit al planetei Saturn

Posted by admin in Flux with Comments Off on Apa in stare lichida pe un satelit al planetei Saturn

in stare lichida pe un satelit al planetei Saturn.

, satelitul inghetat care orbiteaza in jurul planetei , ar putea adaposti sub stratul de gheata un adevarat ocean.

Enceladus, unul dintre satelitii planetei Saturn, a ajuns in atentia oamenilor de stiinta in 2005, cand au fost capturate imagini ale unui jet de apa care izvora dintr-o crapatura a scoartei, in apropierea Polului Sud.

Cercetatorii au banuit atunci ca ar putea exista un ocean cu apa lichida sub suprafata inghetata, dar nu au putut demonstra asta, pana acum.

Folosind sonda spatiala Cassini, cercetatorii au descoperit dovezi ca o mare, de dimensiunile lacului Superior, din America, se intinde in apropierea polul sud al satelitului.

In timpul mai multor survolari ale satelitului Enceladus, sonda a masurat atractia gravitationala exercitata de satelit si a descoperit ca atractia este mai puternica in zona polului sudic, semn ca densitatea corpului ceresc este mai mare in acea zona.

Cercetatorii au tras concluzia ca acolo exista apa in stare lichida, pentru ca aceasta este mai densa decat gheata.

Oamenii de stiinta estimeaza ca marea are aproximativ 10 kilometri adancime si este acoperita de un strat de gheata de 40 de kilometri.

S-a demonstrat ca in apa care a ajuns la suprafata satelitului exista urme de saruri de sodiu si potasiu, precum si amoniac si metan, motiv pentru care ar putea deveni un mediu locuibil.

Satelitul Enceladus are un diametru de 500 de kilometri si este prea mic pentru a se incalzi singur, prin activitate geologica.

Explicatia pentru existenta apei in substratul satelitului este pozitionarea sa intre Saturn si un alt satelit al planetei, Dione.

Atractia gravitationala mai puternica ale acestor doua corpuri intinde si comprima satelitul Enceladus, provocand frecare interna si incalzirea acestuia.

Comments are closed.