Americanii ar putea avea nevoie de vize in Europa

Posted by admin in Flux with Comments Off on Americanii ar putea avea nevoie de vize in Europa

Americanii ar putea avea nevoie de in Europa.

Vizele de America ar putea deveni in curand istorie si pentru romani. Cel putin, asa spera oficialii Uniunii Europe, care fac presiuni asupra Washington-ului ca sa elimine aceasta formalitate.

Romanii, bulgarii, polonezii, cipriotii si croatii au inca nevoie de vize pentru a intra in Statele Unite, desi sunt cetateni ai unor state membre .

Comisia European vrea insa sa puna capat acestei situatii, pe care o considera practic o discriminare, dat fiind ca cetatenii din celelalte state ale Uniunii nu au nevoie de viza.

Astfel ca, potrivit Euractiv, americanii ar putea sa aiba si ei nevoie de vize pentru a calatori in Europa daca nu rezolva in sase luni problema.

Ultimatumul dat de Washington-ului este rezultatul unui Regulament al Parlamentului European care spune ca in cazul in care o tara care nu e membra a UE impune vize pentru cetatenii unui stat UE, toate tarile Uniunii trebuie sa aiba un raspuns comun pentru a rezolva aceasta situatie.

Pe scurt, ideea e ca toti cetatenii europeni, fie ca sunt romani sau germani, sa aiba parte de acelasi tratament in statele non-UE.

Exista insa si un amendament: potrivit regulamentului trebuie luat in considerare impactul global asupra Uniunii.

Adica e putin probabil ca UE sa raceasca relatiile cu doar de dragul eliminarii vizelor pentru romani.

Pe de alta parte, conform Euractiv daca in 90 de zile de la primirea notificarii in acest sens Statele Unite nu iau masuri, Comisia Europeana “poate decide sa introduca vize pentru anumite categorii de cetateni americani”, mai precis pentru diplomati.

O astfel de masura ar putea forta mana administratiei de la Washington sa elimine vizele pentru cetatenii din Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.

Comments are closed.